האם נמצאה הדרך הנכונה לטפל בכאבי מחזור?
כאבי ראש, כאבים בבטן התחתונה, כאבי גב, שינויים במצב הרוח ועוד – תופעות ה-PMS הלא נעימות תוקפות נשים רבות ברחבי העולם בכל חודש בחודשו – ומאיימות על שגרת חייהן • מדוע כדאי להיזהר מהטיפולים שמציעה הרפואה הקונבנציונלית • האם יש טיפול טבעי שבאמת עובד? כדאי להכיר את תחום הרפלקסולוגיה
נשים רבות בעולם סובלות מכאבים הקשורים במחזור החודשי. רובנו ננסה למצוא את המזור בדמות משככי כאבים או במצבים קיצוניים – אפילו טיפול הורמונלי, אבל אלו לא תמיד יעזרו (ועלולים אף להזיק), ובמקרים קשים במיוחד – הכאבים הללו עלולים ממש להשבית את הסובלות מהן ולפגוע בשגרת חייהן ובאלו החיים לצידן. אבל האם יש טיפול טבעי שבאמת עובד? יצאנו לבדוק.
מהו PMS וכיצד הוא בא לידי ביטוי?
תסמונת קדם וסתית (PREMENSTRUAL SYNDROME) מתבטאת בתסמינים נפשיים ופיזיים המופיעים כשבוע עד שבועיים לפני הופעת הדימום, כאשר לרוב, הם פוחתים משמעותית עם התחלת הדימום. הסימפטומים השכיחים ביותר הם הופעת פצעונים, רגישות בשדיים, נפיחות, תחושת עייפות ושינויים במצב הרוח. אצל כל אישה, עשויים הסימפטומים גם להשתנות מעת לעת.
הכאבים המכונים "כאבי מחזור" נגרמים כאשר הרחם מתכווץ כנגד צוואר רחם סגור. ההתכווצויות נגרמות על ידי חומרים המופרשים מרירית הרחם – המעטה הפנימי של הרחם, הנקראים פרוסטגלנדינים. ככל שרירית הרחם עבה יותר, מופרשים יותר פרוסטגלנדינים ולכן נגרם יותר כאב. יתרה מכך, לפרוסטגלנדינים השפעה על אזורים נוספים בגוף, ולכן לעיתים קיימות תופעות נלוות לכאבי המחזור כגון: בחילה, הקאה, סחרחורות, כאבי רגליים וכאבי ראש.
נשים רבות סובלות מתופעות אלו, החוזרות ונשנות כל חודש, ויש כאלו שהתסמינים הללו כה קשים אצלן, שהם ממש משביתים אותן למשך מספר הימים בהם הם מופיעים, ובכך יוצרים פגיעה של ממש בשגרת חייהן.
האם יש טיפול טבעי שבאמת עובד – להקלה על הכאבים ועל הסימפטומים הנוספים?
הרפואה הקונבנציונלית מעניקה פתרון סימפטומטי בלבד לבעיה, כלומר פתרון נקודתי בלבד. עיקר הטיפול ניתן ע"י מתן תרופות משתנות להורדת הבצקות, כדורים להפסקת הביוץ או גלולות, וכן תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה SSRI מעכבות ספיגת סרטונין כדוגמת הפרוזק והקסנקס. כל אלו – מלוות בתופעות לוואי קשות כמו הפרעות שינה, הפרעות בעיכול, ועוד. במקרה שמדובר בטיפול הורמונלי, את עלולה לסבול מתופעות לוואי ממש כמו בגיל המעבר, כמו גלי חום, הזעה והדללות העצם.
בניגוד לטיפולים התרופתיים, ניתן למצוא מזור בטיפול הטבעי אשר מגביר את החיוניות, משפר את הבריאות הכללית ומסייע למניעה של מחלות בעתיד.
אבל כיצד תדעי איזה טיפול מתאים לך?
על מנת להבין מה מקור התופעות הלא נעימות שאת סובלת מהן לפני המחזור, כדאי ללכת לאיש מקצוע שיאבחן אותך. מאחר וייתכן שמדובר בבעיה פיזית, בבעיה נפשית (מתח, לחץ נפשי, או חרדה) או בכלל בתזונה לקויה (חוסר בברזל למשל, או לחלופין עודף בקפאין ובסוכרים פשוטים) – עד שלא תאובחן הבעיה הספציפית שלך, לא תוכלי לדעת מהו הטיפול המתאים לך.
כדאי לפנות למטפל שגם יכול לאבחן וגם יכול לטפל
מומלץ להגיע לטיפול על ידי מטפל מוסמך ברפלקסולוגיה (בעל תעודת הסמכה). מטפל כזה יערוך תשאול – יבדוק את הגנטיקה המשפחתית המשפחתית שלך, יחקור את ההיסטוריה הרפואית שלך, וישאל אותך לגבי הרגלי היומיום שלך – שינה, תזונה, מערכת העיכול ועוד.
המטפל ואת תמלאו יחד שאלון מפורט עם התשובות שלך לגבי כל אלו, ובנוסף, הוא יבדוק בדיוק מהם התסמינים מהם את סובלת, מהן הבעיות המשניות – האם את סובלת מתופעות נוספות, באופן כללי? באמצעות אלו, התמונה תתחיל להתבהר, תוך שהוא מתחיל להבין את קווי האופי שלך, מהם ההרגלים שלך, ואיך נראה סדר היום.
לאחר התחקיר – עוברים לחקור את כף הרגל שלך, בהתאם לפרטים שסיפרת – האם היא נוקשה או רכה, האם היא שרירית או רפויה ועוד. פרמטרים נוספים שיעזרו לו להבין את מצבך הם חום גוף, מבנה כף הרגל, צבע, טמפרטורה ושינויים בזרימת הדם לפני ואחרי הטיפול.
בתום כל אלו, יתאים לך המטפל טיפול אישי שלם, שיכלול טיפול במגע – רפלקסולוגיה, בה הוא הוא יעבוד על מערכת העצבים, מערכת הורמונלית ולימפה והזרמת דם אל הנקודות שמשפיעות על מצבך.
בנוסף, הוא ייעץ לך כיצד לשנות את ההרגלים המשפיעים לרעה על גופך ולמעשה מחמירים את התסמינים מהם את סובלת: למשל, שינויים בתפריט – במקרים רבים תופעות ה-PMS מחמירות בעקבות חוסר במגנזיום בתפריט, ולדוגמא, בצקות לרוב נגרמות מעודף מלחים ו/או סוכרים פשוטים בתפריט. במידת הצורך, המטפל יבנה לך תפריט מותאם אישית.
כמו כן, המטפל יתאים לך את סוגי הפעילות הגופנית שיטיבו עם גופך, ויספק המלצות שונות לאורח חיים מאוזן ומותאם אישית, שכן – השינוי חייב להיעשות גם מבפנים וגם מבחוץ.
מרבית המטופלות שעברו תהליך כזה, דיווחו על שיפור משמעותי והקלה בתסמינים הלא נעימים – כבר בטיפול השני או השלישי.
כאבי מחזור? לפגישת ייעוץ עם רפלקסולוגית קלינית – השאירי פרטים