מהפיכה בעולם ניתוחי הגב: הפתרון החדש שימזער את הנזקים

791 צפיות

במקרים קשים של כאבי גב, יבחר הרופא יחד עם החולה בפתרון הניתוחי, שעובר בעת האחרונה מהפיכה בעזרת ניתוחים זעיר פולשניים וסוגי משתלים בעלי טכנולוגיה מתקדמת • הסכנות והפתרונות שכדאי להכיר 

מאת: ד"ר יצחק אנגל

כאבי גב הם תופעה שכיחה ביותר, שמתבטאת בדרגות חומרה שונות. כמחצית הפניות לרופא משפחה ולמעלה מ-90% מהפניות לאורתופד, הן בשל כאבי גב. הכאבים על פי רוב ממוקדים באזור הגב בלבד, אך לעיתים מוקרן הכאב לאזורים אחרים בגוף כמו למשל לירכיים או לאיזור הישבן.

סוגי הטיפולים והפתרונות לכאבי גב

על פי רוב, באם האורתופד שמאבחן את כאבי הגב יאבחן כי מדובר בכאב גב כרוני (מעל לשלושה חדשי כאב), יפנה את המטופל לטיפולי פיזיותרפיה. מטרת טיפול זה היא להרפות את השרירים התפוסים או המתוחים וללמד את החולה לבצע תרגילי חיזוק והרפיה בביתו באופן עצמאי.

ייתכן שהרופא יבחר להזריק לחולה חומר משכך כאבים המעורב בסטרואידים, אם לחלל עמוד השדרה, אם למפרק החוליה ואם לשורש העצב. טיפול זה יהיה יעיל בכ-70% מהחולים הסובלים לראשונה מכאב גב.

במקרה שטיפולים אלה לא פתרו את הבעיה, ייתכן וינסה הרופא לצרוב את העצבים הפגועים באמצעים שונים (גלי רדיו, הקפאה, וכדומה) או לשאוב את הדיסק הפגוע.

במידה והטיפולים הללו לא סייעו למטופל, יבחר הרופא יחד עם החולה בפתרון הניתוחי, שעובר בעת האחרונה מהפיכה בעזרת ניתוחים זעיר פולשניים וסוגי משתלים בעלי טכנולוגיה מתקדמת.

כיצד עובד ניתוח הקיבוע?

ניתוח הקיבוע הינו הניתוח הנפוץ ביותר בחולים הסובלים מכאבי גב. בניתוח זה אנו מאחים בין חוליות סמוכות ובכך מונעים את התנועה שלהן, אשר במקרה של דיסק פגוע או נוון אחר, גורמת לגירוי עצבי ולתחושת כאב וכן להקרנת הכאב לאזורים אחרים בגוף ולעיתים אף לחוסר תחושה באיברים אלה.

בניתוח זה, המנתח מסיר בעדינות את חלקי העצם והרקמה הרכה שמגרים את העצבים שיוצרים את הכאבים, וההסרה של אותם חלקי עצם, צפויה לפתור את הכאב.

בהמשך הניתוח ובכדי לשמור על המצב, מקבעים את שתי החוליות הסמוכות בעזרת משתל דמי בורג קטן המחבר בין שתי חוליות סמוכות. במשך הזמן הגוף מאחה את החוליות הסמוכות ואינו נסמך יותר על המשתל.

החסרונות שבמשתלי הטיטניום הפופולריים

רוב המשתלים עשויים מטיטניום, שהינו חומר חזק ביותר אך לו גם מספר חסרונות המאתגרים את המנתחים, בייחוד בתקופת ההחלמה לאחר הניתוח. הנה כמה מהם:

• משבש את תמונת מכשיר ה -MRI:
 באמצעות מכשיר ה-MRI, יכול המנתח לאבחן במדויק בצורה לא פולשנית, את הסיבה המדויקת לכאב מתמשך לאחר הניתוח. כאב זה שלעיתים מופיע, יכול לנבוע מזיהום, הצטברות נוזלים או במקרים נדירים אף ממיקום לא נכון של המשתל. האתגר במשתלי טיטניום הינו כי הם יוצרים "ארטיפקטים" – מעין רעש הממסך ולא מאפשר לנו הרופאים לראות היטב את תמונת ה- MRI.

• עלול לפגוע בעצם:
הטיטניום הינו חומר קשיח מאד. כאשר מחברים משתל קשיח מאד לעצם אשר היא רכה ממנו, ברבות הימים עשוי להיפגע החלק החלש בפאזל והיא העצם, ועל פי רוב תקרה התופעה בחוליה הסמוכה לקיבוע (ASD ).

• מאט את קצב איחוי החוליות:
תנועות מיקרוסקופיות של העצם הם אלה הגורמים לאיחוי מיטבי שלה. קיבוע באמצעות חומר קשיח כטיטניום, עשוי לכאורה להאט את קצב איחוי החוליות של החולה.

• עלול לגרום לאלרגיה:
בחלק מן החולים קיימת רגישות או אלרגיה למתכת הגורמת לאי נוחות וכאב רב.

הפתרון: משתלים מסיבי פחמן – תוצרת כחול לבן

לאחרונה, הוחל בשימוש במשתלים ייחודיים, אשר מיוצרים בארצנו הקטנטונת. ייחודם של משתלים אלה הוא בכך שהם עשויים מסיבי פחמן ולא מטיטניום. סיבי הפחמן הינם חומר אשר רובנו מכירים ממקומות אחרים כגון אופניים, מטוסים, מכוניות מרוץ וכדומה. כבר כ-15 שנה משמש החומר כמשתל בתחומי כירורגיה שונים. הניסיון עמו מעיד כי הוא בטוח בשימוש ואינו יוצר תגובה מזיקה של הגוף. החומר חזק יותר מטיטניום ועולה עליו ביתרונות הבאים:

• אינו מפריע לפעילות ה-MRI וה-CT, כך שמשאיר בידי הרופא המטפל כלים איבחוניים אלה לאבחנה מבדלת במקרה של כאבים או סיבוכים לאחר הניתוח.

• איחוי מיטבי של העצמות: הקשיחות של החומר זהה כמעט לחלוטין לזו של עצם. דבר זה מקטין את הסיכוי לסיבוכים עתידיים בחוליות סמוכות וכן לאור התנועות המקרוסקופיות הנובעות מכך, מגדיל את הסיכוי לאיחוי של החוליות הסמוכות.

• המשתל אינו יוצר תגובה אלרגית.

• המשתל מאושר לשימוש במרבית מדינות העולם כולל כלל מדינות אירופה, אוסטרליה ומדינות נוספות ובתהליך אישור על ידי ה FDA האמריקאי.

הכותב הינו מנתח עמוד שדרה' מנהל השרות למחלות גב בילדים ונוער' מומחה בכירורגיה אורתופדית ורופא בכיר במחלקת עמוד שדרה בבי"ח מאיר

    לבדיקת התאמה בטכנולוגיה חדשה, מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

    לקבלת מידע שיווקי בנוגע לכתבה זאת ובהתאם לתקנון האתר ולתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות, השאר פרטיך