בני 65 ומעלה: אתם זכאים להחזיר מוצר שקניתם גם לאחר 4 חודשים ממועד הקניה

גם אלה שמודעים ומכירים את חוק הגנת הצרכן, ספק אם הם יודעים שבני הגיל השלישי זכאים להחזיר מוצר שקנו עד 4 חודשים ממועד הקנייה. איך עושים את זה? אילו מוצרים ועסקאות נכללים תחת חוק זה? אם אתם בני 65 ומעלה אתם חייבים לקרוא את הכתבה הזאת
14,171 צפיות

בעולם של היום הכל קורה מהר. אבל לא כולם יכולים לעמוד בקצב המהיר של החיים, במיוחד בני הגיל השלישי, שעוד זוכרים ימים איטיים ורגועים יותר, בלי אינטרנט ובלי טיק טוק, ימים בהם רכישה של מוצרים היתה שקולה ומחושבת יותר, עד כדי כך שלא פעם הם היו צריכים ״לישון על זה״ לפני שמתקבלת ההחלטה אם לא לקנות או לא.

היום זה אחרת, היצע המוצרים והחנויות, הפיזיות והאינטרנטיות, הוא עצום, פרסומות מתקיפות אותנו בכל פעם שאנחנו פותחים את הטלפון והטלוויזיה, וקורה לא פעם שאנחנו משתכנעים, קונים… ומתחרטים.

אז מה קורה כשמתחרטים על קניית מוצר? כמעט כולנו יודעים שמותר לנו להחזיר מוצר שקנינו עד 14 יום ממועד הרכישה ולקבל החזר כספי. מה שרובנו לא יודעים זה שהחוק מטיב עוד יותר עם בני 65+, שיכולים להחזיר את המוצר עד 4 חודשים ממועד הרכישה.

זהו אחד המקרים הבודדים, כנראה, בהם מדינת ישראל מתייצבת לצד בני הגיל השלישי. החוק בישראל קובע, שאזרחים בני 65 ומעלה, יכולים לבטל עסקאות (בהתאם לכללים) שנעשו בבית

העסק פיזית (עסקת אוכלות), באמצעות הטלפון או באינטרנט (עסקת מכר מרחוק), עד 4 חודשים ממועד הרכישה.

התיקון לחוק הגנת הצרכן עבר בכנסת ב-2016, במסגרת יוזמה משותפת שהגיעה מחברי הכנסת דאז אורי מקלב (יהדות התורה), איציק שמולי (המחנה הציוני) ודוד ביטן (הליכוד). התיקון בא להגן בעיקר על מי שעושים עסקאות מרחוק (טלפון או אינטרנט), ולא מבינים את תנאי העסקה עד הסוף, או רכשו מוצרים או שירותים שהם כלל לא זקוקים להם. לעתים, עד שהרוכש מבין שהוא רוצה לבטל את העסקה או מוצא מישהו שיסייע לו בכך, עוברים הרבה יותר מ-14 יום הקבועים בחוק לגבי אזרחים שאינם בני 65 ומעלה.

כמעט כולנו יודעים שמותר לנו להחזיר מוצר שקנינו עד 14 יום ממועד הרכישה ולקבל החזר כספי. מה שרובנו לא יודעים זה שהחוק מטיב עוד יותר עם בני 65+, שיכולים להחזיר את המוצר עד 4 חודשים ממועד הרכישה.

עם זאת, חשוב לדעת שיש מוצרים שלא ניתן להחזיר, כמו למשל מוצרים שמאבדים מערכם במהירות, כמו מוצרי מזון ועיתונים, מוצרים שהוזמנו בהזמנה מיוחדת במיוחד עבורכם, או מוצרים שאפשר להעתיק או להקליט, כמו למשל מוצרים אלקטרוניים כגון תקליטורים (ניתן לעיין כאן ברשימה המלאה של מקרים בהם לא ניתן לבטל את העסקה). ניתן להחזיר מוצר גם אם פתחתם, אך לא השתמשתם, בתנאי שהמוצר לא נפגע.

עד כאן הכל טוב. אבל מה קורה אם המוכר לא ממש זורם אתכם ומסרב לבטל את העסקה? אז אתם רשאים לתבוע פיצוי בסכום של עד 10,0000 ש״ח, בנוסף לסכום שמגיע לכם בחזרה תמורת המוצר שאתם רוצים להחזיר.

איך מבטלים קניה ומקבלים החזר כספי?

החוק מעמיד לרשות הציבור 5 אפשרויות לביטול העסקה והחזרת המוצר:

  • פניה בדואר רשום
  • פניה בדואר אלקטרוני (מייל)
  • פניה בשיחת טלפון
  • הגעה למקום העסק ומסירת ההודעה בע״פ
  • פניה בפקס
בני 65+ יכולים לקנות בראש שקט. (שטארסטוק)

ח"כ שמולי הסביר בעבר לאתר חדשות הכנסת, כי ״כולנו מכירים את המקרים האלה איך פעם אחרי פעם קורה מצב שאזרח ותיק או עולה חדש או קטין מגיעים לעמדת מכירה, באים עם כוונה אחת כמו לתקן את הטלפון, אומרים להם על הדרך בואו קחו מתנה, ולא מספרים להם שלא מדובר במתנה אלא בחיובים של אלפי שקלים. עד שהם מגלים שעבדו עליהם, זה כבר מאוחר מידי כי חשבון הויזה מגיעה אחרי 14 יום. אותן חברות עברו את הגבול בין שיווק להונאה. מדובר בצעד חשוב מאוד במאבק נגד אותן חברות שאיבדו כל רסן במרדף אחר תאוות הבצע הבלתי נגמרת שלהם״.

קישורים ומספרי טלפון שימושיים:

הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן 073-3717777 אתר אינטרנט
שי״ל – שירות יעוץ לאזרח 118 אתר אינטרנט