לקראת חג שבועות – אחת ולתמיד: האם חלב טוב או מזיק לבריאות?

497 צפיות

אין ספק שאחד מחילוקי הדעות הכי רותחים בחברה שלנו הוא לגבי מוצרי החלב – האם כל הרע שבעולם נמצא בהם, או שמא יש בהם יתרונות תזונתיים ייחודיים שלא כדאי לפספס • לקראת חג החלב: יצאנו לבדוק את שני צידי המתרס

בחברה הישראלית, קיימים לא מעט חילוקי דעות דרמטיים:  ימין מול שמאל, ברצלונה מול מדריד, אנשי כלבים מול אנשים חתולים, אבל אין ספק שאחד מחילוקי הדעות הכי רותחים – הוא השאלה הגורלית בנוגע לחלב. בצד אחד של הזירה –  אנשים הטוענים שכל הרע שבעולם נמצא בכוס חלב, ושאסור לנו לגעת בו. בצד השני שלה, נמצאים מגיני החלב, שטוענים כי החלב חיוני לבריאות שלנו. מי ינצח בקרב? לקראת שבועות, חג הגבינות והחלב האולטימטיבי, ניסינו לגלות.

הצד השחור של החלב: להוציא את החלב מהמקרר

למתנגדי צריכת החלב יש לא מעט טיעונים משכנעים:

מלא במזיקים ובאנטיביוטיקה

טענות חדשות גורסות  כי הפרות נחשפות לגורמים מזיקים שעשויים לחדור אל החלב, כמו חומרי ההדברה הנמצאים במזון הפרות, וכן אנטיביוטיקה והורמונים שמחדירים לפרה כדי להעלות את תנובת החלב. אותם חומרים מגיעים, בסוף, גם אל בקבוק החלב שלנו.

מעודד שברים בגוף 

מחקרים שיצאו בשנים האחרונות מראים קשר בין צריכת חלב לבין הסיכון לסבול משברים בגוף, על אף כמויות הסידן הגבוהות בחלב.

רגישות ללקטוז – תופעות לוואי לא נעימות

רגישות ללקטוז היא רגישות שהולכת וגדלה בקהל האוכלוסייה הבוגרת, ועשויה לגרום ללא מעט תופעות לוואי לא נעימות כמו נפיחות, גזים, שלשולים וכדומה.

מגביר ליחה?

קיימת ההנחה (הלא מוכחת, אמנם) שצריכה של חלב מגדילה את ייצור הליחה במערכת הנשימה.

הפן ההומני – תחשבו על הפרות 

מעבר לכל אלו, יש גם סיבה הומנית לא פחות חשובה. בכדי לייצר את החלב שאנחנו שותים, תעשיית החלב מונעת מהעגל לקבל את החלב שמגיע לו. בנוסף, נעשה ניצול חמור והתעללות בפרות שעליהן לייצר חלב ללא הפסקה ולא כדרך הטבע.

השתכנעתם לזרוק את החלב לפח ולקיים חג שבועות טבעוני? רגע, תמשיכו לקרוא…

הצד הלבן של החלב: יתרונות בריאותיים ייחודיים

בצד השני של המתרס נמצאים מגיני החלב, וגם להם לא מעט טענות משכנעות ומהותיות. הנה כמה מהן:

 מקור חשוב של סידן

חלב, וכן גבינות ומוצרי חלב אחרים, הם מקור עיקרי לסידן בתזונה נכונה. למעשה, ארגוני בריאות שונים ממליצים על צריכה של 3 מנות חלב ליום. סידן הוא הכרחי לגוף שלנו, שכן הוא תורם לבניית מסת עצם ושמירתו, שומר על תהליך קרישת הדם והתכווצות שרירים, ושומר על לחץ דם תקין.

משפר את ספיגת הסידן

בחלב ובמוצריו אפשר למצוא גם ויטמין D ולקטוז, שניהם משפרים את ספיגת הסידן. ספיגה של סידן היא לא פחות חשובה מהסידן עצמו, שכן היא עוזרת לכל התהליכים בסעיף הקודם להתקיים על הצורה הטובה ביותר.

עשיר בוויטמנים

מעבר לסידן, בחלב ומוצריו אפשר למצוא עוד כל מיני ויטמנים יעילים לגוף, כמו מגנזיום, אבץ, ויטמין A וB וכן B12, כל אלו מחזקים את הגוף ותורמים לבריאות שלנו.


מכיל חלבון איכותי

מוצרי חלב מכילים חלבון איכותי, בעל תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-ויראליות, המרגיע את מערכת העצבים, מפחית את לחץ הדם ומיטיב עם מערכת החיסון.

מפחית מחלות 

מחקרים מצאו קשרים בין צריכת חלב להפחתה בסיכוי לחלות במחלות שונות, כמו סרטן המעי הגס, אוסטאופרוזיס ומחלות של כלי הדם והלב, זאת כנראה בזכות האשלגן המצוי בחלב.

אפילו התנ"ך בעד החלב

אם כל זה לא מספיק, מוצרי חלב נזכרים בתנ"ך לא פעם, וכנראה שהחלב היה באזור לפחות בכמה אלפי השנים האחרונות. לא סתם ארץ ישראל נקראה "ארץ זבת חלב ודבש"!

שורה תחתונה? כמו כל דבר בחיים – הכל באיזון

כמו שניתן להבין, המחלוקת העזה בין מתנגדי ואוהדי החלב בהחלט מבלבלת. קשה לחרוץ  מהי התשובה הנכונה, וכנראה אמונתו האישית של כל אחד מאיתנו היא שתקבע את הגישה שלנו כלפי החלב. אולי הפיתרון הוא פשוט ליצור איזון נכון, ולא להגזים לצד הזה או לשני. אבל אל דאגה – אפשר להתחיל עם האיזון הזה אחרי חג השבועות…