סוכרת: כיצד המחלה משפיעה על הגוף?

חולי סוכרת נוטים לפתח סיבוכים משניים, שנגרמים בעקבות חוסר איזון של הסוכר בגוף, ועשויים לגרום למחלות מסוכנות ובעיות לבביות • ההשלכות שכדאי להכיר וכיצד שומרים על הבריאות.
526 צפיות


מחלת סוכרת שלא זוכה לטיפול ראוי, עשויה לגרום לסיבוכים רבים הפוגעים באיכות החיים באופן משמעותי ואף נחשבים למסכני חיים. חולי סוכרת נוטים לפתח סיבוכים משניים, שלמעשה פוגעים כמעט בכל איברי הגוף, ונגרמים בעיקר בעקבות חוסר איזון של הסוכר בגוף.

הסיבוכים האלו לרוב קשורים לכלי הדם, והם עשויים לגרום לנכויות קשות, מחלות מסוכנות ובעיות לבביות.

הבעיה מתחילה בחוסר תשומת לב, שכן חולים רבים אינם מבחינים בסיבוכים אלו, שעשויים להתפתח במהירות מסחררת.

חמשת הסיבוכים הבאים הם מהמשמעותיים ביותר של המחלה, וחשוב לאבחן ולטפל בהם בהקדם כדי למנוע התפשטות וסכנת חיים ממשית:

  •  רטינופתיה סוכרתית

רטינופתיה סוכרתית היא למעשה פגיעה בכלי הדם הנמצאים ברשתית העין, בגלל רמות הסוכר הגבוהות שבדם. תחילה העורקים ברשתית נחלשים, ונוצרים שטפי דם בעין. לאחר מכן כלי הדם הפגועים עשויים לגרום לבצקות או התנפחויות הפוגעים בראייה. לבסוף, המחלה עשויה לגרום לעיוורון חלקי או מוחלט בשל ליקוי זרמת הדם ברשתית – סכרת היא הגורם מספר אחת לעיוורון בעולם המערבי.

  • אי-ספיקת כליות

הכליה הינה איבר המורכב מכלי דם רבים. במצב של פגיעה בכלי הדם – הנגרם על ידי מחלת הסוכרת, הכליה סופגת מכה קשה ותפקודיה נפגעים משמעותית. כשהפגיעה הולכת ומחמירה יכול להיווצר מצב של אי ספיקת כליות, מחלת הכליות הקשה ביותר הפוגעת בתפקוד הכליה באופן משמעותי. במצב זה לפעמים נדרשת דיאליזה ואף השתלת כליות.

  • פגיעה בעצבים

סיבוך נוסף של הסוכרת הוא גרימת נזק למערכת העצבים ההיקפית. זהו למעשה הסיבוך השכיח ביותר של המחלה, ומופיע אצל כמחצית מהסובלים מסוכרת. תפקידה של מערכת העצבים ההיקפית היא להעביר פקודות מהמוח לגוף, וכשמערכת זו נפגעת החולים סובלים מכאבים ברגליים ובידיים, הפרעות בתחושה, הרגשה של שיתוק ותחושות לא נעימות. פגיעה בעצבים אינה מסכנת חיים, אך פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים.

  • פצעים ברגליים ("רגל סוכרתית")

נזק משמעותי של מחלת הסוכרת הוא הפגיעה בכפות הרגליים. כתוצאה ממחלת הסוכרת, חולים רבים לא מרגישים תחושה בכפות הרגליים ולכן לא מודעים לפגיעות או פציעות קטנות בכף הרגל. אותן פציעות עשויות להתפתח במהירות, להזדהם ולהחמיר עד למצב של נמק בכף הרגל המחייב בכריתת הרגל.

  • טרשת עורקים

במצב של טרשת עורקים מתקשים כלי הדם, אספקת הדם נפגעת ולעתים מתרחשת חסימת עורקים. זוהי מחלה מסוכנת העלולה לגרום למחלות לב רבות כמו התקפי לב, אירועים מוחיים, נמקים בכפות הרגליים והידיים ואף לאימפוטנציה. חולי סוכרת הם בעלי סיכוי מוגבר לחלות בטרשת עורקים, שכן נוכחות של רמות סוכר גבוהות בדם מגדילות את ייצור החומרים המצרים את כלי הדם.



איך תשמרו על בריאות הלב?

אחד הסיבוכים המסוכנים ביותר של מחלת הסוכרת, כאמור, הוא הפגיעה בפעילות הלב, וחולי סוכרת הם בעלי סיכוי גבוה יותר ללקות בהתקפי לב או במחלות לב כאלו ואחרות. כדי להימנע מפגיעה בלב, חשוב לנסות ולהקטין את גורמי הסיכון ולאזן את הסוכר בגוף. זאת תוכלו לעשות באמצעות שינוי אורח חיים משמעותי ועקבי.

חשוב להקפיד על ביצוע פעילות גופנית, שכן פעילות גופנית מסייעת לשמור על משקל הגוף ומפחיתה את הסיכוי לחלות בסוכרת ובמחלות לב. בנוסף, חשוב לשמור על תזונה נכונה, להגביל את צריכת השומנים הרווים ופחמימות להפחית במוצרי חלב ובשר, ולהימנע במאכלים מטוגנים. גם הפסקת עישון תתרום רבות לבריאות הלב, שכן עישון הוא למעשה אחד מהגורמים להתפתחות של מחלות לב וכלי הדם.

לבסוף, צריכה של יין אדום באופן יומיומי, שנחשב למשקה האלכוהולי המועיל ביותר לבריאות הלב בזכות חומרים נוגדי-חמצון המצויים בו.