4 טיפים: איך לנצל את תקופת החגים כדי לשפר את הבריאות?

317 צפיות

התקופה שידועה ככזו בה אנו נוטים לאכול יותר ולוותר לעצמנו, יכולה בקלות להפוך לכזו שדווקא תשפר את בריאותנו. כמה עצות שיסייעו לנו לקום מהספה ולזוז, וגם לבחור את מזונות החג הנכונים – שיעשו טוב ללב

נכון שרובנו נוטים דווקא לנוח יותר ולא להרבות בפעילות גופנית במהלך החגים. כמו כן, שפע הארוחות והמאכלים שמקיפים אותנו בתקופה זו, גורם לנו "לחטוא" ולצרוך מזונות שפחות מומלצים לבריאות, ובכמויות גדולות.

אבל דווקא תקופה זו מזמנת לנו הזדמנויות לשפר את הבריאות. ואם נשכיל לבחור את המזונות הנכונים שמוגשים על שולחנות החג, נוכל אפילו ליהנות ממניעת מחלות, ובמיוחד מחלות לב.

הנה כמה טיפים שיסייעו לנו לצלוח את תקופת החגים – ולצאת בריאים יותר:

1. נצלו את ימי החופש עבור פעילות גופנית

במקום להתעצל ולשכב על הספה בין ארוחה לארוחה, נצלו את הימים החופשיים ואת מזג האוויר שהולך ונהיה נוח יותר – לפעילות גופנית מתונה – הליכת בוקר, או לעת ערביים, רכיבת אופניים נינוחה, טיול מעניין ביעד שאתם לא מרבים להגיע אליו, או אפילו פיקניק בפארק רחב ידיים, כשהרכב מחנה במרחק שיאפשר לכם לצעוד קצת. כל אלו לא רק שישפרו את בריאותכם, אלא יסייעו לכם לשמור על המשקל בתקופה משמינה זו, ולהרגיש חיוניים ומאושרים יותר.

2. פחות לחץ נפשי – יותר בריאות ללב

ימי העבודה האינטנסיביים אליהם אנחנו מורגלים, אינם עושים טוב לבריאות, לרבות לבריאות הלב.
מחקרים מראים כי מתח חריף מעורר הפחתה של זרימת דם ללב ומגביר את הסבירות של קרישי דם. כל אלה יכולים לגרום להתפתחות של מחלות לב וכלי דם.

אם הלחץ עצמו הוא גורם סיכון למחלות לב, זה קורה כי לחץ כרוני חושף את הגוף לרמות לא תקינות של הורמוני לחץ, כמו אדרנלין וקורטיזול. מחקרים הציגו את הקשר בין לחץ לשינויים בהיווצרות קרישי הדם, מה שמגביר את הסיכון להתקף לב.
במקרים בהם אובחן קריש דם וטרשת עורקים בעבר, לחץ אף מחריף את המצב ועלול לעורר כאבים בחזה שנגרמו על ידי הפחתה בזרימת הדם. למצב זה המתקיים תקופה ממושכת, יש השפעות אשר עשויות לגרום לנזקים משמעותיים לרקמות כלי הדם. זה הופך את כלי הדם לרגישים יותר לטרשת עורקים.

לכן, דווקא בימי החופש אפשר להוריד הילוך וליהנות מהשקט, שכאמור – יטיב עם בריאותנו.

3. תיהנו ממטעמי החג שעושים טוב על הלב

על שולחן החג מוגשים לא רק מאכלים משמינים ומזיקים, אלא גם כאלו שממש יכולים לשפר את בריאתכם. מהם?

רימונים:

מומלץ לשלב בתפריט ירקות ופירות בעלי צבעים עזים (כמו רימונים), שכן הם מכילים כמויות גבוהות יותר של ויטמינים ונוגדי חמצון. נוגדי חמצון (אנטי־אוקסידנטים) מסייעים בצמצום ריכוזי הרדיקלים החופשיים – חומרים מחמצנים שבכמויות גדולות עלולים להזיק לתאי הגוף והמוח – ובכך מפחיתים את הסיכון לפתח מחלות כמו סרטן, סוכרת, אלצהיימר ומחלות לב.

ענבים אדומים, רימונים ופירות יער. אלו מכילים נוגדי חמצון חזקים, בעלי תכולה גבוהה של פוליפנולים שמקורם בעיקר בקליפות וזרעי הענבים. לאלו תכונות אנטי-קַרְצנוֹגֶניות (מונעות היווצרות סרטן) ותכונות המגנות על מערכת העצבים (neuroprotective). הם תורמים לבריאות הלב, מונעים את חמצונו של הכולסטרול הרע, ושומרים על בריאות כלי הדם.

אגוזים ושקדים:

אלו תורמים להורדת רמות הכולסטרול בדם ומפחיתים את הסיכון למחלת לב. עם זאת, אגוזים ושקדים עשירים בשומן, ולכן כדאי לשלבם בכמות מוגבלת בתפריט היומי – על חשבון מזונות שמנים אחרים. אגוזי מלך הם המומלצים ביותר.

דגים:

דגים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 שתורמות להורדת רמות הטריגליצרידים בדם ולהורדת הסיכון למחלות לב. החומצות האלה מצויות בעיקר בדגי מים עמוקים כמו סלמון, הרינג, מקרל, סרדינים, פורל וכדומה. ההמלצה היא לאכול שתיים עד שלוש מנות דג בשבוע.

4. שתו יין אדום

על רוב שולחנות החג נוכל למצוא בקבוקי יין. המחקרים מצביעים על כך שיין אדום הוא המשקה האלכוהולי המועיל ביותר לבריאות הלב. מחקרים אלה ייחסו את ההשפעה המיטיבה על בריאות הלב לחומרים נוגדי החמצון המצויים בקליפות וגרעיני הענבים.

אבל מה אם שתיית אלכוהול פחות מומלצת עבורנו?

פיתוח ישראלי חדש, שהופך פופולרי ומועדף בשנים האחרונות, הוא סופר-פוד שמגיע לרוב בצורה של אבקה המכילה את הפוליפנולים הבריאותיים של הענבים. מחקרים מדעיים הראו שפוליפנולים מיין אדום מסייעים בשיפור זרימת דם ובריאות הלב, מסייעים במניעת סתימת עורקים, הגברת עירנות ותפקוד שוטף.

את האבקה ניתן להוסיף לכל משקה, מים, או מזון, ולצרוך על בסיס יומי ללא כל קושי. היתרון בכך הוא שנהנים מכל התכונות הבריאותיות של היין האדום, רק ללא הדברים השליליים כמו האלכוהול והסוכר.

זהו פתרון מעשי ויעיל לאנשים שאינם מורגלים לשתות כמויות של יין אך שואפים לחיות בריא.

דואגים לבריאות הלב? היכנסו ושפרו את בריאותכם כבר עכשיו