המורה החדש: החשיבות המכרעת של חינוך בלתי-פורמלי

1,354 צפיות

אנחנו רואים את זה כמעט בכל יום בחדשות – מנער טרנסג'נדר שהותקף בבית הספר, דרך נערה שעברה חרם קשה במשך חודשים ועד אלפי נערים וילדים שלא מוצאים את עצמם במסגרות החינוך הפורמליות, וזקוקים נואשות לדרך אחרת. היום יותר מתמיד אנחנו זקוקים לחינוך אחר, כזה שפועל מהשורש, ויסייע לחנך את הדור הבא להפוך לדור מקבל, מוסרי וחברתי.

כותב: ענבר לוי


אם גם אתם מאמינים כי יש דרך לחנך בצורה אחרת, אם אתם חושבים שלחינוך ערכי יש לא פחות מקום מלימודי מתמטיקה ואם אתם סבורים כי עולם החינוך יכול לגרום לשינוי של ממש בחברה, אנחנו חושבים שאנחנו יודעים מה אתם רוצים להיות כשתהיו גדולים – ואנחנו גם יודעים איך תגשימו את זה. הכירו את לימודי החינוך הבלתי פורמלי.



חינוך מחוץ לקופסה – מה זה אומר חינוך בלתי פורמלי?

עולם החינוך הבלתי-פורמלי רואה במושג "חינוך" מושג נרחב הרבה יותר ממה שאנחנו מכירים בבתי הספר, ומתייחס אליו כדרך לגרום לשינוי של ממש בחברה ובעולם. למעשה, החינוך הבלתי-פורמלי בא לחזק את עולם החינוך מכיוון אחר – מהכיוון הערכי, החברתי והקהילתי. הוא מבוסס על הראייה כי למידה פורמלית, מול לוח ומורה, אינו ממצה ומספק, וכי מעבר ללימודים חשובים בתחום המתמטיקה או ההיסטוריה, ישנם שיעורים חשובים לא פחות המשלימים את עולם החינוך הפורמלי – עולם המוסר והערכים. עולם החינוך הבלתי פורמלי שם דגש על תפיסות, ערכים, פערים בחברה הישראלית, קבלת האחר, מעורבות חברתית ואקטיביזם, במטרה ליצור אדם אכפתי ומעורב, וחברה מוסרית וערכית.

בעולמנו היום, המקדש את תרבות האינסטגרם והסמארטפון ויצר מושגים חדשים ואפלים כמו "שיימינג", ו-"בריונות רשת", לחינוך הבלתי-פורמלי חשיבות מכרעת. הוא פועל בהעלאת מודעות ובניסיונות הבאה לשינוי בהתייחסות לנושאים מורכבים כמו קבלת אוכלוסיית הלהט"ב, עולים חדשים, פליטים, נוער בסיכון, ילדים עם מוגבלויות, חרמות והפרעות קשב, במטרה להביא לאדם מקבל, מכיל וערכי, זאת באמצעות פעילויות שיתופיות, פעילות וקבוצתיות.

את פעילות החינוך הבלתי-פורמלי אפשר למצוא בעיקר מחוץ לכותלי בית הספר, במתנ"סים, בתנועות הנוער, בעולם הנוער בסיכון ובעמותות, אך לאט ובנחישות היא חודרת גם לעולם החינוך הפורמלי בבתי הספר. בתי ספר רבים בארץ מתחילים לשלב פעילויות המושתתות על ערכי החינוך הבלתי-פורמלי, ועולם החינוך עובר שינוי והופך לשיתופי, דיאלוגי ועמוק.



בואו ללמוד לחנך אחרת במכללה האקדמית בית ברל

בעוד שיטת החינוך הבלתי-פורמלית הופכת לאבן דרך בעולם החינוך בישראל, במכללה האקדמית בית-ברל בכפר סבא, המתמחה בחינוך חדשני, תמצאו מסלול המוקדש כולו לחינוך בלתי-פורמלי. במהלך הלימודים במסלול תתנסו בפיתוח תפיסת עולם לגבי מהותו של חינוך משמעותי, וכן חידוד והעמקת מיומנויות פרקטיות שיסייעו לכם לבצע עבודה חינוכית מעמיקה ברוח הבלתי-פורמלית. הכלים והמיומנויות שתרכשו במסלול המיוחד של בית ברל יסייעו לכם להגיע לתפקידי מפתח משמעותיים בעולם ההדרכה, הריכוז, הניהול וההנהגה החינוכית-חברתית, בארגונים חברתיים, מרכזים קהילתיים ויוזמות חינוכיות ולהפוך לדמויות חינוכיות משפיעות בחייהם של ילדים ונערים רבים.

הלימודים במסלול משלבים פרקטיקה מעשית, באמצעות סיורים, סדנאות והכשרות מעשיות נרחבות בתחומי אמנות בחינוך, חינוך אלטרנטיבי וארגוני המגזר השלישי, זאת לצד קורסים תיאורטיים מקיפים. לימודי חינוך בלתי פורמלי נמשכים ארבע שנים, בסופם תקבלו תואר "בוגר הוראה" ותעודת "עובד חינוך" מטעם משרד החינוך. את מסלול החינוך הבלתי פורמלי ניתן לשלב עם לימודי תעודת הוראה.

רוצים לגרום לשינוי מהותי בעולם החינוך? המסלול לחינוך בלתי פורמלי בבית ברל מחכה לכם >>

    לקבלת מידע שיווקי בנוגע לכתבה זאת ובהתאם לתקנון האתר ולתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות, השאר פרטיך